Seksualnost v psihoterapiji

Tomislav Senečić, eden od ustanoviteljev CIR-a, psihoterapevt integrativne telesno usmerjene psihoterapije, EABP, ECP

Že od začetkov  psihoanalize in psihoterapije, Freudove teorije libida in kasnejše Reichove seksualne ekonomije ima seksualnost velik pomen pri razumevanju naše notranje dinamike, posebej pri razlagi vzrokov za nastanek nevroze.  

Največja zahvala gre dr. Sigmundu Freudu ter njegovi teoriji nagonov. V procesu prilagoditve otroka na družbo, ki je v zgodnjih fazah svojega razvoja bolj biološko, nagonsko bitje dobiva sporočila, da se mora odreči delov sebe, da obdrži starševsko ljubezen.

V tem procesu adaptacije se najpogosteje odrečemo svojemu nagonskemu delu, seksualnosti (erosu) in agresiji (tanatosu). V nas nastane notranji  boj med  Egom in Superegom ter potisnjenimi nagonskimi deli, ki jih imenujemo Id.  V samem centru boja nastane nevroza. Pojavlja se strah pred lastnimi bazičnimi nagoni, posebej seksualnostjo. Ker te nagone zatiramo in tlačimo, ne vemo več, kdo smo v povezavi z našo seksualno identiteto.

Na predavanju Centra za integrativni razvoj bomo raziskovali, kakšne posledice pusti  potiskanje naših nagonov na naš psihoseksualni razvoj.

Prav tako bomo imeli priložnost izvedeti, kako pride do izkrivljenja našega naravnega seksualnega nagona ter kako se to kasneje manifestira v našem življenju.

Posebej bo zanimivo videti globljo psihološko vlogo seksualnih fantazij pri poskusih celjenja naših travm. Poskusili bomo pojasnili, kako lahko v okviru psihoterapije ponovno vzpostavimo kontakt s svojimi potisnjenimi nagoni in kako poteka proces integracije seksualnosti.

Telesna psihoterapija posveča veliko pozornost tej problematiki, seksualnost pa je v samem korenu naše psihoterapevtske modalitete.

Njen začetnik Wilhelm Reich je ogromno prispeval k razumevanju človeške seksualnosti, posebej v povezavi s psihoterapevtskim procesom. Prepričan je bil, da ima seksualna energija v  psihoterapiji  veliko vlogo.

Na tem vznemirljivem in verjamemo tudi koristnem predavanju  Centra za integrativni razvoj boste imeli priložnost potopiti se globje v  področje psihoterapije in seksualnosti ter videli, ali obstajata varen način in ustrezna orodja za delo s to problematiko.