O naši metodi

ICDD (Integrative Core Development Dynamics) je metoda, ki jo razvijamo že skoraj 20 let in je rezultat združitve osebnega in profesionalnega razvoja.

V središču pozornosti in delovanja je telo. Nagovarjamo ga z metodami, ki izhajajo iz telesno usmerjene psihoterapije, neoreichianskega pristopa in s praksami, ki temeljijo na utelešenju. Tako postanejo čustveni in psihološki procesi celoviti, ravni osebnosti do katerih pristopamo pa se medsebojno dopolnjujejo in nadgrajujejo.

Principi in tehnike dela se prilagajajo različnim strukturam klientov. Delo z zastoji, ki so nastali v zgodnjih razvojnih fazah, je usmerjeno k dopolnjevanju delov psiho-fizične strukture. Gradi se občutek sebe, občutenje telesa ter zmožnost večjega in bolj intenzivnega občutenja.

Ko pa gre za zastoje, ki so nastali kasneje, je delo bolj usmerjeno na mišične oklepe, ki omejujejo svoboden pretok potisnjenih impulzov. V tem primeru nagonske impulze, čustvene in miselne procese povežemo z dihanjem, glasom in gibanjem. Z gibanjem telesa, ki se lahko izrazi bodisi kot tolčenje z rokami, nogami ali s pripomočkom, klientu omogočamo izpraznitev napetosti ter mu pomagamo, da se poveže in sprejme svoje odcepljene vidike, ki so povezani z določeno frustracijo. Ob izražanju frustracij se klient poveže tudi s svojo ranljivostjo in žalostjo, za katerima se skrivajo njegove resnične potrebe. Cilj takšnega dela je pomagati klientu, da se vrne k svojim resničnim impulzom in potrebam ter tako postopoma najde način, da jih odraslo zadovolji v vsakodnevnem življenju.

Pri delu s travmo uporabljamo različne tehnike, ki omogočajo travmatični energiji izstop iz telesa in živčnega sistema. Če gre za zgodnjo razvojno travmo, se proces katalizira s principi prizemljitve in utelešenja ter graditve občutka varnosti v telesu, ki je manjkal ali bil poškodovan s travmo.

Z vzpostavitvijo pretočnega telesa se odpre bolj svoboden in spontan tok energije skozi telo, kar spremlja spontana sprememba dihanja, ki postane globlje, svobodnejše in širše. Z dihalnimi tehnikami klientu pomagamo sprostiti diafragmo in ostale mišice, ki sodelujejo pri dihanju, kar odpre tudi čustveno bolečino, vendar kasneje tudi užitek, ki se naravno pojavi, ko sta telo in živčni sistem umirjena in varna.
Glas je prav tako pomembno orodje, ki osvobaja dihane in nam pomaga, da odpremo pretok energije in čustev skozi telo.

Ob gibanju uporabljamo dihanje in glas za usmerjanje namere. Z uporabo psihične energije in z določenimi usmeritvenimi tehnikami oseba pridobi izkušnjo, kako postaviti meje, kako konfrontirati drugo osebo ter kako izraziti tisto, kar želi, da drugi začuti in razume.

V našem pristopu poudarjamo pomen prepoznavanja, izražanja, sprejemanja in predelave negativne namere. Na ta način spodbujamo kliente in udeležence programov, da zavestno izbirajo pozitivno
namero pri uresničevanju svojih življenjskih ciljev.

Temelj našega dela je predelava negativne namere našega destruktivnega dela prek spoznavanja, sprejemanja, izražanja in transformacije. Zato menimo, da je resničen duhovni razvoj mogoč le s spremembo, ki potem odpre prostor resnični transcendenci.

Nenazadnje verjamemo v evolucijo sistemov, kar pomeni, da verjamemo, da naš sistem in naše metode ne morejo biti dokončne, temveč se kontinuirano razvijajo in nadgrajujejo.

Zato smo iz pozitivne perspektive usmerjeni k neprekinjeni rasti, razvoju, izpopolnjevanju, tako osebno kot tudi pri metodah dela. Verjamemo, da tako ohranjamo naš način dela pretočen in življenjski.