Naš tim

Tomislav Senečić

soustanovitelj CIR-a, predavatelj in supervizor, svetovalni terapevt integrativne tjelesno usmerjene psihoterapije, EABP, ECP

Temelj psihološkega in emocionalnega zdravja je prav v naši sposobnosti, da doživimo najbolj intenzivna in najbolj neugodna čustva. Psihološka problematika, s katero se najpogosteje srečujemo, je povezana z zadrževanjem čustev in nezmožnostjo soočanja s čustvi, ki so za nas neugodna, še posebej, če se za njimi skriva travmatska izkušnja.

Življenjepis

Tomislav je soustanovitelj Centra za integrativni razvoj in polnopravni član Europskega združenja za telesno usmerjeno psihoterapio. Ima svojo psihoterapevtsko prakso že več kot 20 let. Je član je Hrvaške zbornice psihoterapevtov. Ob temeljnem usposabljanju na področju telesno usmerjene psihoterapije je končal še triletno usposabljanje s področja klinične psihologije zgodnjega razvoja pri CIL (Center for Intentional Living, USA) v Švici.

Najbolj ga zanima delo z regulacijo živčanega sistema ter raziskovanje, kako najzgodnejše izkušnje vplivajo na oblikovnaje osebnosti. Pri svojem delu združuje psihoterapijo in najnovejša spoznanja s področja nevrobiologije in razsikovanja možganov. Posebej ga zanima področje zgodnjegaa razvoja pri delu z zgodnjo travmo in pri integraciji zavrnjenih delov nagona v strukturi našega notranjega jaza. Celo svoje profesionalno obdobje je posvetil raziskovanju in proučevanju povezave med čustvi in telesom. Trenutno dela kot preavatelj, supervizor, mentor in terapevt na Hrvatškem v Sloveniji in Srbiji.

Nina Senečić

voditeljica Centra za integrativni razvoj Slovenija, predavateljica in supervizorka, svetovalna terapevtka integrativne tjelesno usmerjene psihoterapije, EABP, ECP, ICMTA

Bolečino, ki se je najbolj bojimo, smo že doživeli. Če se spustimo v dno svojega srca, bomo tam našli svojega notranjega dečka ali deklico, ki je že izkusil-a to bolečino. In preživel-a. Bojimo se tistega, kar smo v bistvu preživeli v veliko manjših in bolj krhkih telescih. Prav ta strah živi v nas.

Življenjepis

Nina ima individualno prakso telesno usmerjene psihoterapije 9 let. Je predavateljica, supervizorka, mentorica in terapevtka v Centru za integrativni razvoj na području Hrvaške, Slovenije in Srbije. Nina je voditeljica programa ljubljanskega centra. Je članica Hrvaške zbornice psihoterapevtov. Poleg primarnega usposabljanja s področja telesno usmerjene psihoterapije je obiskovala tudi dele usposabljanja s področja bioenergetike, sorodne smeri telesno usmerjene psihoterapije. Trenutno se usposablja za učiteljico zavedenega plesa in gibanja po metodi Open Floor. Nina je tudi Coach, po akreditiranem programu ICF- a (International Coaching Federation), ki ga je zaključila v Ljubljani. Pri svojem delu združuje psihoterapevtsko telesno delo, podporne metode zavednega plesa in gibanja, mindfulness in coaching.

Zelo je strastna pri delu s telesom, kjer raziskuje odnos pretoka energije skozi telo, dihanja, gibanja in glasu. Pri svojem delu posebno pozornost posveča zgodnjem odnosu z mamo (primarnim skrbnikom), prizemljmljitivi in utelešenju preko odnosa, ter s prepričanji in načini s katerimi to izkušnjo v telesu in psihi nezavedno ali polzavedno živimo tudi v odrasli dobi. Pozorna je na integracijo razdvojenosti našega čustvenega telesa od našega uma.

Maja Pwtković - psihoterapevtka

Dr. Maja Petković

predavateljica in supervizorka specialni in rehabilitacijski pedagog, psihoterapevtka integrativne telesno usmerjene psihoterapije, EABP, ECP

Odgovore sem našla in jih še vedno odkrivam v raziskovanju svojega otroštva in prostorov, kjer se zatikam. Omejitve so še vedno tu, vendar sedaj sebi pustim čas, da začutim, izrazim in odpustim. Nasmehnem se in grem naprej, ker je življenje zame igra toka.

Življenjepis

Maja izvaja psihoterapevtsko prakso za družine, otroke in odrasle. V času šolanja jo je pritegnilo preučevanje zgodnjega senzomotornega obdobja otrok, zato se je tudi najbolj posvetila področju razvojne psihologije in rehabilitacije.

Ko je končala trening telesno usmerjene psihoterapije (ICD), je nadaljevala z raziskovanjem povezave med telesom in čustvi. Posvetila se je vprašanju, kako telo zavedno/nezavedno ustavlja pretok čustev ter kako se to odraža v psihosomatskih stanjih in boleznih. Posebno pozornost posveča globinskemu delu s telesom, zato je opravila še dodatna izobraževanja s področja masažnih tehnik (tajska masaža, chi nei tsang….).

Poleg tega se ukvarja z analizo sanj ter je predavateljica na Centru za integrativni razvoj v Zagrebu, Reki in Ljubljani.

Matea Blažević -psihoterapevtka

Matea Blažević

predavateljica in supervizorka, magistrica psihologije, psihoterapevtka integrativne telesno usmerjene psihoterapije, EABP, ECP

Kot mlado psihologinjo, tik pred diplomo, z veliko teoretičnega znanja in terapevtskih pristopov, me je zanimalo, kaj se nahaja za vsemi temi analizami. Odkrila sem izkušnjo. Čeprav so teorije nujne in pogovor pomemben, je še pomembneje, kar se skriva v čustvenem in telesnem.

Življenjepis

Matea je psihologinja in telesno usmerjena psihoterapevtka. Od leta 2013 vodi Psihološki center Blažević v Zagrebu, kjer poleg dela z odraslimi, dela tudi individualno in v skupinah z otroci in mladimi. V svoji privatni praksi poleg individualne psihoterapije, vodi kontinuirane delavnice za otroke in mlade ter vodi Program pomoč pri učenju.

Po zaključku treninga telesno usmerjene psihoterapije (CIR) se je priključila predavateljskem timu v Zagrebu. Poleg telesno usmerjene psihoterapije je končala tudi štiriletni program za specializanta ekspresivne art terapije.

Trenutno dela kot psihoterapevtka, supervizorka in predavateljica.

Pri delu jo zanima, katere izkušnje iz otroštva nosimo v sebi ter kako se pogovarjamo s temi otroškimi deli, ki oblikujejo našo odraslost.

Mihaela Richter

predavateljica in supervizorka, svetovalna terapevtka integrativne tjelesno usmerjene psihoterapije, EABP, ECP

Še danes me navdušuje, kako pogosto smo prepričani, da je tisto, kar resnično potrebujemo, da se popravimo, še bolj potrudimo in spremenimo. Menimo da bomo šele takrat zadovoljni, v tej daljni prihodnjosti, ko dosežemo to idealno sliko o sebi. Kaj pa če ne moremo doseči te idealne slike in če nam prav to prepričanje povzroča trpljenje, bolečino, nezadovoljstvo in stalno razočaranje? Kaj se mora zgoditi, da bomo zadovoljni v lastni koži?

Življenjepis

Mihaela Richter je integrativna telesno-usmerjena svetovalna terapevtka, ki je končala šestletno terapevtsko šolo Centra za integrativni razvoj v Zagrebu (CIR Zg) in certificirana TRE izvajalka (Tension, Stress and Trauma Release). Je čanica Evropskega združenja za telesno psihoterapijo (EABP) in ima ECP certifikat (European Certificate of Psychotherapy), je tudi supervizorka in predavateljica v šolah Centra za integrativni razvoj v Zagrebu, Reki, Beogradu in Ljubljani. V Zagrebu izvaja svojo psihoterapevtsko prakso v Centru Mnema. Dela individualno terapevtsko in supervizijsko z odraslimi ter skupinsko z odraslimi. Izvaja izkustvene delavnice z naslovom Praksa ter poletne retreate. V svoje delo vnaša dolgoletno znanje iz plesne prakse 5 ritmov, ter Core Energetics in Bioenergetske vaje. Ima veliko strast in ljubezen do vsebiin povezanih z zgodnjim razvojem otrok in razumevanje, kako je naše otroštvo vplivalo na oblikovanje naše psihe v odraslosti. Kontinuirano preučuje različne tehnike dihanja in bodyworka, ki še posebej pomagajo pri zgodnjih razvojnih travmah.

“Moja večna inspiracija za spontanost in radost je moj sin Kasper, ki ga skrbno spremljam s svojim možem Zlatanom. Materinstvo je v velikem delu vplivalo na mojo sposobnost za prisotnost in nežnost, ki ju uporabljam pri svojem delu.“

Slađana Anderle

asistentka, univ. dipl. sociologinja, specializantka integrativne telesno usmerjene psihoterapije

Proaktiven posameznik lahko porabi vse življenje, da bi spremenil nezadostne dele sebe. S tem trudom se ujame v zanko, saj s stalnim popravljanjem sebe hrani prepričanje, da je lahko še boljši in tako ne bo nikoli dovolj dober. Bistvo našega bivanja pa je v soočenju, sprejemanju in globoki ljubezni do nas samih prav takih, kakršni smo.

Življenjepis

Slađana Anderle, univ. dipl. sociologinja in specializantka telesno usmerjene psihoterapije ima svojo individualno svetovalno-terapevtsko prakso. Je asistentka v programu izobraževanja. Celo poklicno področje je delala na področju zdravstva in socialnega varstva na vodilnih in vodstvenih delovnih mestih. Uvajala in vodila je uspešne projekte in se ves čas izobraževala. Med drugim ima končan program za direktorje socialnih zavodov, program za Coacha po akreditiranem programu ACPT ter tečaj za vodilne presojevalce sistema vodenja kakovosti pri SIQ. Trenutno je v fazi zaključevanja terapevtskega treninga v programu Centra za integrativni razvoj. Pridobila je tudi certifikat iz EMDR Basic Training (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) – prva stopnja. Pri svojem delu združuje vsa pridobljena znanja in izkušnje.

Na vseh delovnih mestih jo je odlikovalo preseganje okvirov in uvajanje novih programov ter izboljševanje položaja ciljne populacije na širši družbeni ravni. Ob tem jo je vedno zanimalo tudi delo na sebi. Na koncu svoje poklicne poti je našla višji namen, ki jo navdihuje in izpolnjuje. Zanima jo raziskovanje in opazovanje tega, kako živimo z vsemi občutki iz preteklosti in kako so z leti strukturirani v našem telesu in posledično v našem pogledu na življenje. Navdihuje jo magičnost sprememb, ki jih prinese občutenje, izražanje in zavedanje vseh teh občutkov in čustev. Hvaležna je, ko lahko drži varen prostor posameznikom, da slišijo svoj notranji glas, ki jim kaže pravo moč, ljubezen in jasnost.

Dott. ssa Ivana Kovačev

asistentka, klinična psihologinja, telesno usmerjena psihoterapevtka

Le ob prisotnem, strokovnem in dobronamernem stiku z drugo osebo lahko dovolimo svojim obrambam, da popustijo ter tako začutimo prizemljitev, pretok in končno dosežemo resničnejši, bolj avtentičen del sebe!

Življenjepis

Klinična psihologinja
Magistrica psihologije športa in motoričnih aktivnosti (Italijanski inštitut za telesno usmerjeno psihoterapijo)
Od letaa 2003 je članica društa psihologov Veneta
Telesno usmerjeni psihoterapevt (Center za integrativni razvoj)

Ivana je klinična psihologinja in telesno usmerjena psihoterapevtka, dela z odraslimi, pari in adolescenti, zadnji 2 leti pa tudi kot asistentka pri Centru za integrativni razvoj.
Poleg telesno usmerjenega pristopa (CIR) končuje tudi program za specializanta ekspresivne art terapije ter EFT&matrix reimprinting.
Posebej jo zanima delo z obrambami s telesno usmerjenim pristopom ter splošno psihosomatski pristop do človeka kot združeni celoti telesa in duha.