Strah in anksioznost

Tomislav Senečić, eden od ustanoviteljev CIR-a, psihoterapevt integrativne telesno usmerjene psihoterapije, EABP, ECP

Na predavanju bomo pojasnili, kaj vse se skriva za našimi iracionalnimi strahovi, napadi panike in fobijami ter kakšno povezavo ima z anksioznimi stanji.  Če vas pesti karkoli od naštetega, boste s pomočjo  predavanja lahko bolje razumeli mehanizme, ki delujejo v ozadju neugodnega občutka strahu, za katerega se nam pogosto zdi, da je večji od nas in da upravlja z našim življenjem. Spoznali boste, kaj je manjkalo v vašem razvojnem obdobju, da se je formirala osebnost, katere središčna točka je strah,  in poglobili zavedanje o tem, zakaj v procesu zgodnjega razvoja nismo uspeli ustvariti občutka varnosti na najgloblji ravni.

V najzgodnejšem obdobju našega življenja je potreben cel niz interakcij med nami in našimi primarnimi skrbniki, ki omogočijo, da se naš ego lahko oblikuje v zdravo in koherentno celoto. Kasneje je naloga ega v tem, da lahko ‘prenese’ vse neugodne občutke, ki nas ogrožajo. Pomanjkanje ustrezne skrbi in regulacije v tem interakcijskem procesu povzroči, da v naši ego strukturi nastanejo praznine, ki jih imenujemo manjkajoči jaz.  Te praznine postanejo prostor strahu, kamor za nobeno ceno ne želimo pasti. Naša osebnost se kasneje v celoti oblikuje tako, da se izogibamo tem delom sebe. Pogosto je prav to vzrok kasnejših strahov, napadov panike in fobij. To je razlog, zakaj razvijemo anksiozni karakter in naše življenje postane težavno.

Na predavanju boste ugotovili, da so arhaični občutki ali sile tisto, česar se v resnici bojimo. To so neugodni občutki, ki jih ne moremo jasno definirati, a nas vodijo v stanje notranje groze, notranjega mučenja, obupa in nemoči.

Naučili se bomo razumeti mehanizem nastanka strahu, spoznali pa bomo tudi, kaj lahko naredimo sami, da zgradimo dovolj čvrsto in stabilno strukturo lastne osebnosti, ki nam bo pomagala obvladati strah, preden nas preplavi. Dobili boste tudi koristne informacije o tem, kateri terapevtski pristopi lahko pripomorejo ter kaj vse je pomembno  na poti do celjenja.