Zavestno telo: Čustva – izkustvena delavnica

Center za integrativni razvoj vas vabi na novo izkustveno delavnico “Zavestno telo: Čustva”

Komu je delavnica namenjena: Vsem odraslim, ki si želijo v svoje življenje integrirati več vitalnosti in strasti ali spoznati način dela telesno usmerjene psihoterapije.

ČAS IZVEDBE: 31. marec 2023. petek 15-19h in 01. april 2023. sobota 10-18h

LOKACIJA: LJUBLJANA, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana, Kardeljeva ploščad 28a.

Delavnica bo potekala v hrvaškem jeziku, z možnostjo prevajanja.

PRIJAVE: https://forms.gle/rJ1EuQRiRz3pk4uv9

CENA: 170 eur (150 EUR za zgodnje prijave do 22.03.2023.)
*Prijava veljavna z vplačilom kotizacije. Račun za plačilo vam bomo poslali na e-mail, ki ga boste vnesli ob prijavi.

Informacije: sladjana.anderle@gmail.com ali telefon 051 445 446 (Slađana Anderle, koordinator za Slovenijo)

PREDAVATELJICA: Nina Senečić, EABP, ECP
Nina že sedem let izvaja individualno prakso telesno usmerjene psihoterapije. V Centru za integrativni razvoj je predavateljica, supervizorka, mentorica in terapevtka. Poleg osnovnega usposabljanja za telesno usmerjeno psihoterapijo se je usposabljala tudi na področju bioenergetike, ki je v mnogočem podobna telesno usmerjeni psihoterapiji. Nina je tudi ICF coach po akreditiranem programu Mednarodne coaching zveze (International Coaching Federation), ki ga je zaključila v Ljubljani. Pri delu s telesom jo navdušuje raziskovanje pretoka energije skozi telo, dihanje, gib in glas. Posebno pozornost posveča zgodnjemu odnosu klientov z mamo, kako se prizemljiti in utelesiti skozi odnos, ter prepričanjem in načinom, na katere to izkušnjo polzavedno ali nezavedno v telesu živimo še v odraslem življenju. Usmerjena je k integraciji ločenosti našega čustvenega telesa od razuma.

VSEBINA:

Vsaka izkušnja, ki smo jo doživeli ima svoj telesni zapis. Ta zapis obstaja na ravni občutkov, čustev in misli. Čustva prihajajo iz naših telesnih čutenj ali občutkov, okoliščin, razpoloženj in odnosov z drugimi.

Čustva so univerzalna človeška izkušnja. Z drugimi besedami, imamo jih vsi. Bogastvo našega čustvenega sveta je pogosto osiromašeno zaradi potiskanja ali odcepitve od čustev. Od otroštva dalje smo se učili, katera čustva so sprejemljiva in katera prepovedana.  Od takrat na isti način obravnavamo svoja čustva. Odcepitev od čustev ali njihovo potiskanje v naše mišice siromaši našo človeško izkušnjo življenja in nas dela nevrotične in neprisotne ter žrtve uma in vsiljenih idej in pričakovanj.

Razlika med občutki in čustvi pogosto ni dovolj jasna. Za opis občutkov bomo pogosto uporabljali besede, ki v resnici opisujejo čustva.  Na primer, rekli bomo, da smo žalostni ali jezni in ne da čutimo otopelost ali težo. Razvoj besedišča za občutke nam bo pomagal, da dobimo več jasnosti v zvezi s tistim, kar doživljamo ter, da se bolj jasno izrazimo. Brene Brown v svoji knjigi  ‘Atlas of the Heart’ opisuje in nas vodi preko 87 čustev. Pravi, da večina ljudi lahko identificira samo tri čustva: srečo, žalost in jezo.

Koliko od nas razpolaga s takim razponom čustev? Katera čustva poznamo? In koliko jih lahko utelesimo? Kakšne so naše reakcije na posamezna čustva? Kakšen odnos imamo z radostjo, kakšen z jezo in kakšen s strahom?

Na tej delavnici bomo raziskovali osnovna človeška čustva. Cilj telesno usmerjene prakse in prakse gibanja in plesa je razviti kapaciteto, da čutimo in utelesimo vsa čustva. Enako pomembno je, da gradimo kapaciteto za globja čustva in izražanje čustev. To so koraki proti večjemu telesnemu in čustvenemu zdravju.

Na tej delavnici se bomo ukvarjali z:

  • Ozaveščanjem telesa in njegove vloge v vsakodnevnem življenju
  • Besediščem za čustva in raziskovanjem
  • Integracijo izkušnje občutkov, čustev in misli namesto odcepitve in potiskanja
  • S procesnim terapevtskim delom
  • s telesom kot medijem za življenje in izvorom podpore pri shajanju z življenjem
  • Energetskim pretokom in modulacijo pretoka skozi telo z izkustvenimi vajami, plesom in gibanjem.

Cilj te delavnice je bolj zaveden odnos do lastnega telesa in s tem do svojega življenja ter večja zmožnost za prizemljitev in zavedno utelešenje. Telo je naš resnični jaz od katerega smo se zaradi življenjskih pogojev odmaknili ali odcepili, čeprav je ono jezik našega nezavednega dela ter vedno stremi k zdravljenju. Z izkustvenimi vajami ter s plesom in gibanjem bomo raziskovali jezik čustev in se naučili bolje komunicirati s svojim telesom, da bi tako postalo to kar je njegova resnična narava – varen dom in medij za integriran način življenja.

Če vas privlači tak način dela na sebi ste dobrodošli na drugo iz cikla delavnic Zavedno telo. Udeležba na predhodni delavnici ni obvezna.

ISKUŠNJE UDELEŽENCEV:

“Delavnica je bila v vseh pogledih izjemna, polna lepe energije, sonca. Varnega prostora, tako da sem upala pogumno “skočiti direktno na glavo” v svoje globine. Se prepustiti in opazovati, kaj vse se prebuja … in to traja … še danes … kot da je počil oklep, ki me je delal samoumevno in le na zunaj trdno. Toliko mehkobe sem včeraj začutila v sebi! Blaogdejno. Zagotovo se kmalu spet srečamo in ob tvojem varnem vodenju, Nina, pogumno spet “na glavo” v skrite, prikrite, pokrite delčke sebe.”