Razumevanje in funkcija odporov- Izkustvena delavnica

Center za integrativni razvoj – INTEUP
Inštitut za telesno usmerjeno psihoterapijo

RAZUMEVANJE IN FUNKCIJA ODPOROV
Telo v psihoterapiji
Izkustvena delavnica

  • ČAS IZVEDBE: Sobota 04.05.2024 od 10:00 do 17:00
  • LOKACIJA: LJUBLJANA, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana, Kardeljeva ploščad 28a
  • Delavnica bo potekala v hrvaškem jeziku.
  • KOTIZACIJA: cena delavnice je 120 EUR (100 EUR za zgodnje prijave z vplačilom do vključno 17.04.2024)
  • PRIJAVA: https://forms.gle/ZAYLUEdNYuq9vUmi6
  • Za dodatne informacije smo vam na voljo na info@cir.si

Na izkustveni delavnici se bomo ukvarjali z razumevanjem in delovanjem naših psiholoških odporov. Odpori so velik del našega Jaza. Njegov nezavedni del najpogosteje močno vpliva na kakovost našega življenja in v bistvu določa način, kako se soočamo z izzivi in s sposobnostjo za spremembe. Odpori so pogost pojav v psihoterapiji in psihoanalizi, so tudi najpogostejša ovira za vstop v nezavedni prostor. Sam Freud je pravil, da odpori predstavljajo oviro v terapevtskem procesu in jih je potrebno premagati. Kasnejša spoznanja so spremenila pristop obravnave odporov. Smatra se, da jih ni treba premagati, ampak analizirati, zato odpori postanejo osrednja terapevtska aktivnost.

Njihova funkcija se nanaša predvsem na to, da se s pomočjo odporov poskuša izogniti soočenju z notranjo bolečino, da ne bi naleteli na tiste potlačene mentalne, čustvene in instinktivne dele v nas, ki jih dojemamo kot neprijetne. Odpori imajo zaščitno funkcijo in so neke vrste zaščitniki in varuhi osebne bolečine.

Še en veliko pomembnejši fenomen odpora se kaže kot nezavedni poskus, da bi se uprli življenjskim spremembam, konstruktivnim rešitvam in življenju nasploh. Ta vrsta odpora se običajno manifestira na površini kot odlašanje oziroma prokrastinacija, lenoba ali kakršnakoli druga aktivnost, s katero se izogibamo premikanju v smeri tistih dejavnosti, ki so za nas dobre ali celo nujne. Odpor je zanimiv samo zato, ker ostajamo v njem vedoč, da nam na koncu škoduje. Pogosto izgubimo bitko v poskusu premagovanja odpora, ker je globoko zakoreninjen v nezavednem in dokler ga ne ozavestimo in razumemo, ga ne bomo mogli preoblikovati.
Nadvladi odpora se je potrebno odreči, ga priznati in se vprašati, kako nam odpor pomaga, kakšna je pravzaprav njegova vloga. Iz odpora se ne želimo umakniti, ampak iti pod/v odpor in začutiti, kaj je pravzaprav tam. Občutek življenja z nepredelanimi odpori izgleda kot plavanje v napačno smer, čeprav je življenje na tem mestu naporno, težko in polno trpljenja.

Na tej izkustveni delavnici CIR-INTEUPa boste imeli priložnost spoznati, kako se odpori razvojno oblikujejo znotraj naše strukture Jaza. Izvedeli boste tudi, kakšni so pogoji in izkušnje, ki spodbujajo nastanek in obstanek notranjih odporov in kaj vse je potrebno, da bi odpore lahko razumeli in jih preoblikovali.

V Ljubljani bo 4.5.2024 potekala izkustvena delavnica o odporih v psihoterapiji. Udeleženci delavnice boste imeli priložnost, da se izkustveno soočite s to temo in začutite, na kakšne vse načine je možno pristopiti k tej problematiki, zlasti v kontekstu preoblikovanja odporov v pozitivno in konstruktivno življenjsko silo.

  • Delavnica je namenjena vsem, ki se zavedate, da odpori vplivajo na kakovost vašega življenja z neodločnostjo, dvoumnostjo povezano z življenjsko potjo in cilji, odlašanjem vsakodnevnih in pomembnih opravil, lenobo, nagnjenostjo k bivanju v coni udobja.
  • Namenjena je tudi vsem strokovnjakom s področja psihoterapije, da pridobite vpogled v delo z odpori s pomočjo telesno usmerjene psihoterapije.
  • Delavnica je namenjena tudi vsem, ki vas zanima vpis v CIR-INTEUP, akreditirani izobraževalni inštitut za telesno usmerjeno psihoterapijo, ki vas zanima psihoterapija kot vaš bodoči poklic in seveda tudi vsem, ki vas zanima strukturiran program osebnega razvoja.

Predavatelj:
Tomislav Senečić EABP, ECP, ICTP že več kot 20 let deluje kot terapevt, predavatelj, mentor in supervizor na Hrvaškem, v Srbiji, Sloveniji, Bosni in Hercegovini. Je član Hrvaške zbornice psihoterapevtov HKPT. Sedem let je delal kot predavatelj in supervizor na Madžarskem. Je ustanovitelj Centra za integrativni razvoj in Inštituta za telesno usmerjeno psihoterapijo CIR-INTEUP. Je polnopravni član Evropskega združenja za telesno usmerjeno psihoterapijo – EABP in Evropskega združenja za transpersonalno psihoterapijo – EUROTAS.