CIR INTEUP Ljubljana

Centar zaintegrativni razvoj

Inštitut za telesno usmerjeno psihoterapijo
Ljubljana

Kaj je telesno usmerjena psihoterapija

Telesno usmerjena psihoterapija je veja psihoterapije, ki s posebnimi terapevtskimi tehnikami in metodami v terapevtski proces vključuje delo s telesom. Vse, česar psiha ne uspe predelati, telo prevzame nase. To se odraža v naši drži, premikanju, dihanju, mišičnem tonusu, energetski in čustveni pretočnosti.

Vse od zgodnjega razvojnega obdobja naprej, sta naše telo in psiha organizirana in strukturirana skladno z razmerami, v katerih smo odraščali. Prilagajamo se samim razmeram in dinamiki, v katere smo bili kot otroci rojeni in pričakani.

V razvojnem obdobju otroka se v neustreznih, stresnih ali celo travmatičnih razmerah telo odzove s prilagoditvijo. Na določen način začne zadrževati neugodne senzacije in občutke in na tak način zaustavlja/blokira/ovira/krni svojo pretočnost. Vse, kar je v posamezni razvojni fazi za otroka čustveno prezahtevno, se zapiše v nezavedno, kasneje v odrasli dobi pa zapisano vpliva na odnos posameznika do sebe, do drugih in življenja samega. Ker se torej vsa naša prepričanja (um) izražajo v telesu, je za spremembo katerega koli vedenjskega vzorca, najprej potrebno razumevanje združiti z občutji in senzacijami.

Verjamemo, da je integracija telesa in uma ključna za ohranjanje psihofizičnega zdravja. S tem namenom na profesionalen, etičen in skrben način razvijamo in izboljšujemo umetnost, znanost in prakso telesno usmerjene psihoterapije.

Kaj je CIR INTEUP?

CIR INTEUP je organizacija, ki se v Sloveniji ukvarja z izobraževanji za osebni razvoj in za psihoterapevtsko delo na področju integrativne telesno usmerjene psihoterapije. CIR INTEUP deluje v sklopu CIR INTP, ki izvaja izobraževanja na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini.

CIR INTEUP izhaja iz Centra za integrativni razvoj EDUCA iz Zagreba, katerega soustanovitelj je Tomislav Senečić. Ustanovljen je bil leta 2003 kot prvi izobraževalni inštitut za telesno usmerjeno psihoterapijo v tem delu Evrope, priznan s strani EABP in EUROTAS. Je polnopravni član SPUH (Zveza psihoterapevtskih društev Hrvaške) in priznan psihoterapevtski pristop in inštitut za izobraževanje pri HKPT (Hrvaška zbornica psihoterapevtov).

CIR INTEUP je dosežek dolgoletnega terapevtskega dela in raziskovanja obeh ustanoviteljev, Tomislava in Nine Senečić, licenciranih terapevtov v Republiki Hrvaški.

Poleg petletnega izobraževanja za psihoterapevtsko delo, izvaja CIR INTEUP tudi izobraževanja za osebni razvoj ter spodbuja osebni razvoj in integrativno telesno usmerjeno psihoterapijo s predavanji, delavnicami in posebnimi tematskimi izobraževanji.

CIR INTP je akreditirana izobraževalna ustanova s ​​centri v Zagrebu, Splitu, Ljubljani in Sarajevu. Izpolnjuje vse evropske psihoterapevtske standarde za usposabljanje na področju telesne psihoterapije.

Center za integrativni razvoj je s strani EABP-ja (Evropskega inštituta za telesno usmerjeno psihoterapijo) prvi akreditirani trening inštitut za telesno usmerjeno psihoterapijo v regiji. Z akreditacijo izpolnjuje vse evropske psihocoreterapevtske standarde in standarde EUROTAS-a (Evropske zveze za transpersonalno psihoterapijo). Je polnopravni član SPUH (Zveza psihoterapevtskih društev Hrvaške) in priznan psihoterapevtski pristop in inštitut za izobraževanje pri HKPT (Hrvaška zbornica psihoterapevtov).

Ustanovitelji in vodje centrov so licencirani terapevt in člani HKPT.

Tim

Tomislav Senečić
Nina Senečić
Maja Pwtković - psihoterapevtka
Dr Maja Petković
Ivana Kovačev
Marica Grgurinović
Griet Verstraete
Dubravka Klepac
Smiljana Barać Marinković
Mirta Šilinger

IZOBRAŽEVANJE: Program za osebni razvoj in terapevtsko delo

Izobraževalni program ponuja sodobna znanja in metodologijo dela s področij telesno usmerjene psihoterapije in nevroznanosti, senzomotorične psihoterapije, interpersonalne nevrobiologije, teorije regulacije, klinične psihologije (zgodnji razvoj otroka), psihodinamike in objektnih odnosov, integracije telesa in psihodinamike, posturalne organizacije, specifične metodologije dela z zgodnjo razvojno travmo, razumevanja in dela z nevrozami, sistemske konstelacije, poglobljene analize sanj in dela z imaginacijo (po C. G. Jungu), transpersonalne psihoterapije. Metodologija vključuje tudi številne prakse, ki temeljijo na utelešenju, virih in čuječnosti, od katerih je ena pomembnejših metoda zavestnega gibanja in plesa Open Floor. Transpersonalni (nadosebni), integrativni vidik našega pristopa se med drugim zgleduje po pristopih Pathwork (transpersonalne psihologije), Core energetike, Jungove analitične psihologije in teorije človeške zavesti (K. Wilber). Prevladujoča usmeritev izobraževanja CIR – INTEUP je v tehnikah učenja, ki poleg miselnega vključujejo globoko izkustveno, čustveno in fizično učenje, teoretičnemu delu poučevanja pa sledijo praktične vaje (po modaliteti ICDD – Integrative Core and Developmental Dynamics). Izobraževanje je namenjeno odraslim osebam, ki jih zanima osebni razvoj in psihoterapevtsko delo ob strokovnem in profesionalnem vodenju.

Izkušnje

Po dveh letih lahko rečem, da sem postala popolnoma druga oseba. Po ogromnih spremembah, ki sem jih v preteklih dveh letih opazila v svojem življenju in okolju, po spremembah v načinu, kako doživljam druge in kako oni doživljajo mene, zdaj vem, da je to nekaj, kar lahko delim z ljudmi, ki bodo prišli k meni po znanje in izkušnjo. Svoje življenje, družinsko izkušnjo, uspešno kariero in to šolanje lahko uporabim in jim pomagam, da se bodo tudi oni nekega dne počutili tako kot se jaz sedaj.

Smiljana

Center za integrativni razvoj, ali CIR, kot ga mi vsi imenujemo, je prostor, kjer predvsem spoznavamo sebe, in šele ko spoznamo sebe, lahko razumemo druge. Meni osebno je bilo zelo pomembno razumeti dejanja drugih, a tu sem se naučila, da moram najprej dojeti, kaj počnem sama sebi, katera bremena nosim ter kako jih lahko ʿzdravimʾ. Vse, kar sem se tukaj naučila – svoje osebne življenjske izkušnje, svoje zahtevne trenutke in kako sem se iz njih rešila – želim deliti z vsemi, ki jim je pomoč potrebna.

Dijana

Meni se zdi, da je bil to nekakšen naravni razvoj. Dolgo sem se zatikala v različnih poskusih iskanja sebe in marsikaj sem se naučila in doživela na različnih delavnicah, ki sicer niso bile telesno usmerjene, ampak bolj psihološke. Tukaj pa sem največje pozitivne spremembe opazila v odnosu znotraj moje primarne družine. V odnosu s hčerko sem zdaj bolj prisotna, upam, da tudi bolj kvalitetna.

Ana

Kar sem se naučila o osebi, mi je v izjemno pomoč pri sedanjem delu in v vseh odnosih z ljudmi ter na splošno. Največja korist, ki jo opažam, je, da zdaj mnogo lažje shajam v težkih okoliščinah, v dobrih, pozitivnih razmerah pa celo ʿfulʾ uživam. Nekako mirna sem in uživam; zame je bila to resnično pajboljša odločitev doslej.

Đurđica

Spremembe vidijo tudi moji prijatelji in moja družina. Seveda jih tudi sama vidim. Zdaj popolnoma drugače shajam s slabimi situacijami. Na površje so priplule določene rane, za katere nisem niti vedela, da jih imam, a so usmerjale moje življenje. Nekako se mi je enostavno vrnila moč. Prav čutim, da živim svoje življenje tako, kot si ga zaslužim.

Nela

Če vas zanima vpis v program izobraževanja, si poglejte stran VPISI 2024 ter nam pišite na mail.

Obvestila - aktualna

29

Maj 24

Informativno srečanje 08.06.

V soboto 08.06.2024 bo po delavnici "Odpornost na stres in skrb zase " sledilo informativno srečanje za vse tiste, ki...
Read More
Da bi vam približali naš program, bomo organizirali vrsto predavanj in delavnic – če želite biti obveščeni o prihajajočih dogodkih, se prijavite na seznam.