Zavestno telo: Prepričanja – izkustvena delavnica

Center za integrativni razvoj vas vabi na novo izkustveno delavnico “Zavestno telo: Prepričanja”

Komu je delavnica namenjena: Vsem odraslim, ki si želijo v svoje življenje integrirati več vitalnosti in strasti ali spoznati način dela telesno usmerjene psihoterapije.

ČAS IZVEDBE: sobota 03. junij 2023, od  9.30-17h

LOKACIJA: LJUBLJANA, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana, Kardeljeva ploščad 28a.

Delavnica bo potekala v hrvaškem jeziku, z možnostjo prevajanja.

Udeležba na predhodni delavnici ni obvezna.

CENA: 120 eur (100 EUR za zgodnje prijave do 20.5. 2023.)
*Prijava veljavna z vplačilom kotizacije. Račun za plačilo vam bomo poslali na e-mail, ki ga boste vnesli ob prijavi.

Informacije: info@cir.si ali telefon 051 445 446 (Slađana Anderle, koordinator za Slovenijo)

PREDAVATELJICA: Nina Senečić, EABP, ECP, ICMTA
Nina Senečić je terapevtka integrativne telesno usmerjene psihoterapije, učiteljica v procesu treninga za terapevtsko gibanje  po metodi Open Floor, ter osebni in poslovni coach. Članica je EABP (Europskega združenja za telesno usmerjeno psihoetrapijo), EAP (Europskega združenja za psihoterapiju), HKPT (Hrvaške zbornice psihoterapevtov) ter ICMTA (International Concious Movement Teachers Association). Svoju praksu psihoterapije izvaja že već kot 8 let v Zagrebu. Deluje kot predavateljica in supervizorka pri Centru za integrativni razvoj Zagreb, Beograd in Reka, ter je vodja  Centra za integrativni razvoj Ljubljana, Slovenija. Pri svojem delu s  holističnim pristupom pomaga ljudem, da  isprocesirajo čustva s katerimi teško shajajo, kot travmo tako, da te izkušnje vodi skozi telo.  Temelj njenega dela je telo v psihoterapiji, kot nedeljiva celota psihe in some, kjer z odpiranjem pretoka podpira energijski tok skozi cel organizem. Temeljna  metodologija in principi izhajajo iz integrativne telesno-usmerjene psihoterapije, v kar integrira tudi  druge prakse kot so bioenergetika, mindfulness,terapevtski ples, prakse svobodnega giba, principi treninga moči ter metode coachinga. Več na spletni strani: https://www.ninasenecic.com/o-meni/

VSEBINA:

Ljudje iščemo smisel. Dajemo pomen tistemu, kar doživljamo zunaj in znotraj sebe. Zunanji dražljaji vplivajo na naše občutke, gibe, doživljanje, čustva in misli. Naši možgani v milisekundi primerjajo tisto, kar doživljamo z našimi izkušnjami iz preteklosti. S primerjavo preteklosti in sedanjosti tisto, kar se nam dogaja dobiva pomen in smisel. Iz tega, pogosto implicitnega pomena predvidevamo prihodnost in se odzivamo v skladu s predvidevanji.

Če se neka naša izkušnja dolgo ponavlja, se ponavlja tudi pomen, ki ji ga pripisujemo in na koncu lahko postane v veliki meri nefleksibilno jedrno prepričanje. Lahko je pozitivno ali negativno. Če nas je naprimer kot otroka oče podpiral in opogumljal, ko smo se bali nečesa novega, bomo najverjetneje verjeli, da je »ok poizkusiti nekaj novega«, ali da »bo nekdo tu, da mi pomaga, ko me je strah«, ali da »lahko računamo na podporo drugih ljudi«. To so pozitivna prepričanja.

Vendarle lahko v sebi nosimo tudi negativna, pogosto nezavedna prepričanja, kot so  ‘jaz sem slab’, ‘nekaj ni v redu z menoj’, ‘jaz sem kriv’, ‘nikoli ne bom dovolj dober’ itd. Ta prepričanja postajajo močne determinante našega obnašanja še dolgo po tem, ko so že minile izkušnje na osnovi katerih smo jih oblikovali. Prav tako se ta prepričanja odražajo v naši drži in telesnih obrazcih.

Središčna prepričanja so nastala v odnosu z našimi figurami navezanosti. Cilj te delavnice je prepoznati  in razumeti središčna prepričanja, njihov nastanek ter odkriti, kako se izražajo in živijo v naših telesih. Takrat jih lahko preverimo in poiščemo način za izgradnjo bolj realnih ali pozitivnih prepričanj, ki nam lahko pomagajo, da se v življenju premaknemo naprej.  

Na tej delavnici se bomo ukvarjali z:

  • Ozaveščanjem prepričanj na različnih ravneh zavesti
  • Kako telo odraža i komunicira naša uvjerenja i koja je uloga uma
  • Katera orodja nam lahko pomagajo, da spremenimo negativna prepričanja v bolj pozitivna in realna.  
  • Kako posturalna organizacija odraža in komunicira, ali sodeluje v procesu transformacije prepričanja
  • Integracijo občutkov, čustev in misli namesto odcepitve in potlačitve
  • Procesnim terapevtskim delom
  • Telesom kot medijem za življenje n virom podpore za shajanje z življenjem
  • Energijskim pretokom in preoblikovanjem pretoka skozi telo z izkustvenimi vajami, plesom in gibanjem

Cilj te delavnice je bolj zaveden odnos do lastnega telesa in s tem tudi do življenja, večja zmožnost za prizemljitev in zavedno utelešenje. Telo je naš resnični jaz, od katerega smo se odmaknili in odcepili zaradi življenjskih pogojev, vendarle je telo tudi jezik našega nezavednega in vedno stremi k celjenju. S pomočjo številnih izkustvenih vaj, plesa in gibanja bomo raziskovali jezik čustev ter se naučili bolje komunicirati s svojim telesom, da bi postalo to kar je njegova resnična narava – varen dom in medij za integriran način življenja.

ISKUŠNJE UDELEŽENCEV:

“Delavnica je bila v vseh pogledih izjemna, polna lepe energije, sonca. Varnega prostora, tako da sem upala pogumno “skočiti direktno na glavo” v svoje globine. Se prepustiti in opazovati, kaj vse se prebuja … in to traja … še danes … kot da je počil oklep, ki me je delal samoumevno in le na zunaj trdno. Toliko mehkobe sem včeraj začutila v sebi! Blaogdejno. Zagotovo se kmalu spet srečamo in ob tvojem varnem vodenju, Nina, pogumno spet “na glavo” v skrite, prikrite, pokrite delčke sebe.”

TELESNO USMERJENA PSIHOTERAPIJA

Integrativna telesno usmerjena psihoterapija je način razumevanja osebnosti preko telesa in energetskega procesa v njem. Od drugih psihoterapevtskih smeri se razlikuje po tem, ker kombinira analizo osebnosti in karakterja s telesnimi tehnikami, da prepoznamo in odpustimo kronično mišićno napetost – nujen korak, da obvladamo čustva, obnašanje in stališča, ki nas omejujemo v življenju.   Telesno usmerjena psihoterapija prepoznava  inteligenco in sposobnost telesa, da se pozdravi in spodbuja ta proces.  Pri tem delu primarno uporabljamo metodo ICD – Integrative Core Dynamics, ki  jo je razvil Center za integrativni razvoj, kot neorajhijanski pristop utemeljen na principih dela Wilhelma Reicha v vegetoterapiji, analizi karakterja in analizi segmentalnega telesnega oklepa. Ta metoda je integrativna, ker uporablja stik, dihanje, gibanje in glas, da bi odprli energetski pretok v telesu in da bi s tem pretokom integrirali vse ravni telesa, čustev, uma in duha. Več na naši spletni strani: https://cir.si/

OPEN FLOOR  ZAVESTNI PLES

Open Floor praksa gibanja ponuja dinamičen, kreativen sklop orodij in virov, ki nam pomagajo, da smo bolj v svojem telesu. Uporabljamo jezik plesa in mindfulness-a, da dosežemo samozavedanje, povezanost in ozdravljenje.  Ta metoda kombinira ples in učenje, kar podpira in ozavešča. Cilj te prakse je graditi zmožnost,  da se gibamo z vsem kar čutimo, ter da večamo zmožnost za stik z drugimi, ko smo v stiku sami s sabo. Z metodama bottom-up in top- down vodenja se učimo preko telesa, gibanja in dihanja. Skrbno gradimo povezanost med tistim, kar se dogaja na plesnih tleh in tistim kar se dogaja v življenju, ter tako omogočamo uvid in dostop do virov izven plesnega področja.  Več na spletni strani: https://www.ninasenecic.com/metod/